lauantai 14. helmikuuta 2009

La cuisine

-Eli keittiö ja ruoka<3>Patonki voi olla joko hyvää, tai sitten pahaa. Aluksi sitä voisi ajatella, että patonkien luvatussa maassa, Ranskassa, mikään patonki ei voi olla pahaa. Kovin monta patonkia on tullut ostettua tällä mentaliteetilla ja pahasti on tullut takkiin. Mutta virheistä oppii! Nyt omaamme jo vakio "boulangerien" (leipomon), josta ostamme Pariisiin parasta patonkia; "Flût de 6 cereals". Flût on patonkia, mutta nimensä mukaisesti ohuempaa sellaista. Se on kapeutensa vuoksi rapeampaa, eikä siinä ole niin paljon pelkkää pullaa. Tässä cerealsissa tämä cereal (toisin muissa paikoissa) on myös patongin sisällä, ei vain päällysteenä. Ja boulangerien nimi on muuten Paul<3.>


Juusto... Ah... Mitä siitä nyt sanoisin... Kaikkea on maistettu ja kaikki maistuu hyvälle, eikä mikään maksa mitään. Juustot täällä taasen jaetaan jokseenkin neljään jengiin; pehmeisiin, koviin, chevreihin(vuohiksiin) ja homejuustoihin. Ja kaikki ne on hyviä!! Suurimmat tiskit kaupoista on aina varattu juustoille. En vain ymmärrä kuka niistä voisi olla tykkäämättä...?! Ja sitä paitsi juustopileet on aina parhaita.


Ja leivonnaiset? Tortut!! Kakut!! Suklaat!! Croissantit!! Ja kaikki on tehty niiiiiiin suurella rakkaudella! Erikseen mainitsisin ehkäpä Flan Nature-kakun, Rocher-valkosuklaapallerot, manteli-sulkaa-croissantit ja "keltamömmö"-tortut(virallinen nimi ei juuri nyt tavoitettavissa...). Ja toisen maininnan voisi saada niiden hengenvaarallisuus. AIHEUTTAVAT LIIKALIHAVUUTTA(Itse toki en siitä välitä...). Näitä Pariisi on siis aivan pullollaan. Joka nurkan takaa löytyy ihanasti tuoksuva Boulangerie-patisserie (leipomo-konditoria), joiden näyteikkunat ovat vain niin sanoinkuvaamattoman syötäviä. Kuvassa niitä kaikista kauneimpia, en tiedä ovatko maultaan niin hyviä, kuin esimerkiksi hyvin omituisen näköinen suklaa-keltamömmö-manteli-tomusokericroissantit, jotka ovat siis aivan uskomattomia.

Viinit?? Niistä olen yhtä ulalla kuin aina ennenkin. En osaa sanoa onko viini hyvää vai huonoa, ehkä jossain määrin onko se makeaa vai kuivaa, sen olen kyllä ymmärtänyt onko se punaista vai valkoista! Myöskin iso "C", eli Champagne on täällä sanoisinko jopa edukasta. Pullollisen saa samalla hinnalla, kuin suomessa ihan peruskuplivaa. Tätäkään en kyllä itse osaa arvostaa, edelleenkin mielluumin valitsisin sen 1,94e kuplajuoman(joka oikeasti maksaa täällä 1,94e!). Mutta yritän kehittyä! Ehkä vielä jonain päivänä...


Parhaat tähänastiset kokemukset ranskalaisesta keittiöstä ovat olleet jokseenkin näiden kategorioiden puitteissa. Toki näiden lisäksi on aivan oikeat ruoat, mutta niitä itseasiassa ei mielestäni niin kovin montaa erikoisuutta Ranskassa ole. Eräs kuitenkin, jota olemme itse opetelleet (karujen valmiskeittokokemuksien kouluttamana) tekemään, on sipulikeitto<3.>Lisäksi ihanaa täällä on raaka-aineiden tuoreus. Puolivalmisteet eivät ole täällä ollenkaan trendikkäitä. Toinen ääripää taasen on "traiteurs", joissa myydään valmista ruokaa, joka lämmitetään paikan päällä tai kotona, joko mukaan otettavaksi, tai nopeasti paikan päällä syötäväksi. Jos oikein ymmärsin keskustelun eräällä kurssillani, niin näiden paikkojen suosio on jokseenkin hiipumassa. Jopa pariisilaisiin alkaa vaikuttaa lama(uhka?) ja ruokaa tehdään enemmän kotona. Ja onhan se todellakin paljon halvempaa niin päin. Tässä vielä Ystävänpäiväillallissalaattimme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti